12 Aralık 2009 Cumartesi

BALIN SAGLIGIMIZDAKİ YERİ VE DEĞERİ

ESKİLERİN DEDİĞİ GİBİ
......... TOPRAKSIZ TARIM .
.........................BACASIZ SANAYİ
....................................ARICILIK VE BAL





BAL

Arıların çiçeklerinden veya bitki gövde ve yaprak salgılarından elde ettikleri nektar veya bal çiğine(balsıran)enzimler katarak oluşturdukları mucize besine kısaca bal denir.

BAL ŞEKERLENİR Mİ?
Bal belirli süre içerisinde kristalize olur,yani katılaşır.bu durum bazı tüketiciler tarafından yanlış değerlendirilmekte ve ballar hileli veya yapay bal sanılmaktadır. aslında kritalize olma hali hakiki balların fiziksel bir özelliğidir.Kristalize balın kalitesi ve besin değeri bozulmaz.Bu şekilde tüketilmesinde sağlık açısından herhangi bir sakınca yoktur.VE BİLİNEN VE ÖNERİLEN BİR GERCEK DOGAL ÇİCEK BALLARI DONARAK GERCEK OLDUGUNU KANITLAR ÖYLEDE SATIN ALINMASI TAVSİYE EDİLİR
EN İYİ BAL DOĞAL HALİYLE TÜKETİLEN BALDIR:
Bal tekrar akar haline getirilmek istenirse;kavonoz kısık ateşte su dolu bir kap içerisinde(benmary usulü)ısıtılırsa;tekrar sıvı forma geçer.balın ısısı yaklaşık 40 c.'yi geçmemlidir. Bunu sürekli olarak tekrarlanması balın besin değeri açısından uygun değildir.
BAL VE SAĞLIĞIMIZ
  • Bal sindirimi kolay enerji kaynağıdır.Spor yapanların temel besinidir.
  • Düzenli kullanıldığında kan yaparak kansızlığı giderir .
  • Sinirsel problemleri yatıştırır.
  • Anemi ve iştah kaybında olumlu sonuçlar doğurur.
  • 2 yaş üstü çocukların temel besin kaynağıdır.
  • Kalbi uyarır ve güçlendirir.
  • Vücuda canlılık kazandırır.
  • Zayıflama ve yorgunluk hallerine karşı iyi sonuç verir.
  • İdrar yollarında taşların çözülmesinde,
  • Diüretik ve anti romatizmal olarak kullanılır.
  • Solunum yolları enfeksiyonları;kulak,burun,boğaz,öksürük rahatsızlıklarında tedaviyi destekleyici özelliğe sahiptir.Bunun için sabah açkarınla ve gece yatarken balın içine limon sıkılarak şurup kıvamında 1-2 kaşık alınması tavsiye edilir.

Düzenli bal tüketimi,damarları genişletmekte ve tansiyonu düzenlemektedir.Kalbi bol kanla besleyerek kuvvetlendirmekte ,tonik etki yapmakta,kanı inceltmekte ve çarpıntıları gidermektedir.Balın daha önce de değinildiği gibi,içeriğinde hiç yağ bulunmaması,yağsız diyetle beslenmeleri gerek kalp hastaları tarafından rahatlıkla tüketilmesine olanak sağlamaktadır.

Bal antidepresan ve sedatif özelliği ile başağrısına uykuzuzluğa deprasyonu iyi gelmektedir

Klinik gözlemler yaralara tedavisi uygulandığıda açık yaraların hızla kapanarak iyileştiği gözlenmiştir.

Tıbbı tedaviye destek... halen balın tedavide kulanıldığı 1300'den fazla hastalık bilinmektedir.
BAL İLE PEKMEZ
Bir yanlışta halkımız bal ile pekmezi aynı degerlendirmede tutmakta olup pekmez yeyince balın sagladıgı faydaları aldıgına inanmakta bu yanlış balın degerini yok saymaktadır aslında ikiside degerli bir ürün olmasına karşın saglık yönünden faydalanma aşamasında farklılık göstermektedir
PEKMEZ YİYEN SAGLIK YÖNÜNDEN BALIN VERDİGİ FAYDALI ENZİMLERİ VÜCUDUNA KAZANDIRMIŞ OLMAZ

SONUÇ OLARAK
Bal insan sağlığı açısından çok önemli bir role sahiptir doğal beslenme ve sağlıklı yaşam bilincinin giderek geliştiği günümüzde modern tıp alanında da balın kulanımı daha fazla yer almaktadır balın kalitesi ve yüksek besin değerli bir gıda olması dolayısıyla , insan sağlığı üzerinde önemli etkileri bulunmaktadır.

BEN SAGLIGIM İÇİN BAL YİYORUM VE SEVDİKLERİME TAVSİYEDE BULUNUYORUM YA SİZ BENCE SEVDİKLERİNİZE VE KENDİ SAGLIGINIZA DEGER VERİN BAL YİYİN VE YEDİRİN
BENDEN SÖYLEMESİ

Hiç yorum yok: